Nyírbogát Nagyközség

Erdők védelmében

 2009-11-13 13:28:05

 A Magyar Tudomány Napja rendezvénysorozat keretében kihelyezett konferenciát tartottak péntek délután Nyírbogáton.

 A magyar erdő témakörében górcső alá vették az alföld, s ezen belül megyénk erdeinek jelenlegi állapotát és jövőjét, valamint több előadást is hallhattak a meghívott vendégek, és szakemberek. Elhangzott továbbá, hogy Nyírbogáton egy olyan beruházást szeretnének megvalósítani: amely a középületek jelenlegi, gázzal történő fűtési rendszerét váltaná ki egy hatékonyabb, gazdaságosabb fafűtésre.

   A Magyar Tudományos Akadémia által kezdeményezett, ma már országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva ebben az évben 13. alkalommal ünnepeljük megyénkben is a Magyar Tudomány Napját. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat megyei ma tudományos konferenciát szervez Nyírbogát Nagyközséggel közösen.

 Dr. Simon Miklós Nyírbogát Nagyközség polgármestere az esemény sajtótájékoztatóján elmondta: "A magyar tudománynak fontos feladata a hitelesség megtartása". Egy aktuális példával élve, az influenza járvány idején sem mindegy, hogy az emberek kinek hisznek az oltásokkal kapcsolatban. Mint közéleti személy és mint polgármester azt is elvárja, hogy a tudomány irányt szabjon az ország életében.

 "Egy ország felemelkedése a kiművelt emberfők sokaságán múlik. A válságból való kijutás is ezen múlhat."- hangsúlyozta Simon Miklós. Rusinné Nagy Melinda, a Megyei Önkormányzat vezető-főtanácsosa hozzátette: a 13.alkalommal megrendezett konferenciának idén "A magyar erdő" címet választották, s a téma jeles szakembereit is sikerült megnyerniük maguknak.

 A Magyar Tudomány Ünnepéről az MTA már 1997 óta megemlékezik, hivatalosan azonban 2003 óta ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását.