Nyírbogát - A KMB és a polgárőrség szolgálata megszilárdította a közbiztonságot Nyírbogáton. Ahol és ameddig jogkörünk engedi, teszik a dolgunkat az éber civilzsaruk.

 

Nyírbogát (KM) – A 2001-ben alakult Nyírbogáti Polgárőrség Egyesület közel félszáz tagot számlál, feladatunk a nagyközség közbiztonságának megerősítése, a lakosok, illetve a közintézmények védelme, és persze a helyi cégekre, üzletekre is odafigyelünk – mondja Csonka Imre, a civil szervezet vezetője, majd így folytatja: – A polgármesteri hivatal ismeri és oly annyira elismeri önkéntes munkánkat, hogy anyagilag is támogat bennünket. Nagy segítségünkre van a szolgálatban a tavaly előtt kapott polgárőr autó, hiszen így nemcsak a település utcáin, hanem a hozzánk tartozó István tanyán is rendszeresen jelen lehetünk. Minden egyes szolgálat kezdetén bejelentkezünk telefonon a rendőrség ügyeletére, a kommunikációs kapcsolatot CB-rádión tartják egymással a polgárőrök. Jó látni, hogy a falubeliek bizalommal fordulnak hozzánk, ha gond adódik, ahol és ameddig jogkörünk engedi, tesszük a dolgunkat.
Megbízható megbízottak
A környező településekhez képest jó közbiztonságnak örvend Nyírbogát, nagyban köszönhető ez a településen működő KMB irodának, a két körzeti megbízottnak. A napi járőrszolgálat mellett számíthatnak ránk a lakosok a kisebb-nagyobb rendezvények alkalmával is, amilyen például a minden évben tömeget idevonzó Bogáti Forgatag. A nyugíjakkal kopogtató postásnak megnyugtató a tudat, hogy mellette állunk, reggelente és délutánonként pedig az iskolások és óvodások biztonságára vigyázunk.
Romák is csatlakoztak
Tavaly, a romák elleni támadások időszakában 100 ezer forintot nyertünk pályázaton, így tudtuk megvalósítani a hosszabbított polgárőr szolgálatot, ami gyakorlatilag még aktívabb és intenzívebb rend-őri jelenlétet foglalt magában. A helyi kisebbségben a drámai történések hatására megnőtt a düh és a félelem, így a korábbinál is nagyobb szükségük volt ránk ezekben a vészterhes időkben. A bogáti polgárőrség soraiban romák is vannak, ami tovább erősíti a bizalmi tőkénket.
Az utóbbi időben mindössze kisebb tolvajlások, besurranások, trükkös lopások fordultak elő, ami – valljuk be – minden településen megesik. Visszatérő probléma a közutakon a gyorshajtás, a kötelező elsőbbségadás elmulasztása, valamint a kivilágítatlanul, fényvisszaverő mellény nélkül, esetleg pityókásan közlekedő kerékpárosok, de ez már a rendőrség kompetenciája – mondta el Csonka Imre.
Ön hogyan értékeli Nyírbogát közbiztonságát?

Csák Andrea így felelt: Én a vasútállomás környékén lakom, egy nem túl forgalmas részen. Megnyugtató a tudat, hogy egy polgárőr és egy rendőr is lakik az utcánkban, így azonnal segítségért tudnék rohanni baj esetén. Szerencsére azonban semmi rendkívüli nem történik felénk, alapvetően jó közbiztonságnak örvendő településnek tartom Nyírbogátot.
Gami Richárd úgy véli, aggodalomra nincs ok, bár a kislétai történések óta figyelhetnének még jobban a romák biztonságára, hisz sosem lehet tudni, mikor üti fel újra a fejét a bűn ebben megyénkben. – A kocsmában néha előfordul egy-két hangos szóváltás, de nem jellemző. Vannak biztonságos és kevésbé biztonságos utcák Bogáton, egynémely környéken jót tenne a fokozottabb járőrözés! – tette hozzá a fiatalember.
Nagy Sándor gyermekkora óta Bogáton él, úgy ismeri a települést, mint a tenyerét. – Régebben nyugodtabban mozdultunk ki otthonról sötétedés után, ma ez már jóval veszélyesebb. És ezt nemcsak Nyírbogátra értem, hanem az egész országra! Sokat változott az értékrend, egyes fiatalokat a lázadó merészség, egyes felnőtteket pedig a válság okozta megélhetési bűnözés „kényszerít” rossz útra.
Diczkó Istvánné így válaszolt: Hála a rendőrség és a polgárőrság lelkiismeretes munkájának, nem történnek nagy, megrázó bűncselekmények ebben az alapvetően kedves, vendégszerető községben, ám az óvatosság és elővigyázatosság sosem árt! Én például mindig kulcsra zárom a kaput és a bejárati ajtót, nem hagyok a portán prédát a tolvajoknak, és csak ritkán mozdulok ki otthonról este.
Nagy Mihályné szerint a községben működő közmunka programok és a rendszeres rendőri-polgárőri jelenlét visszatartó erő, mely javítja a közbiztonságot. – Bár a főúton lakom, sosem ért semmilyen atrocitás – tette hozzá a bogáti asszony.
Bákonyi Ferenc, ha osztályoznia kellene, erős négyesre értékelné Nyírbogát közbiztonságát. – A helyi polgárőrség alelnökeként azt tapasztalom, hogy a lakosság elismeri és értékeli erőfeszítéseinket, s hónapról hónapra azt erősítik meg, hogy szükség van ránk, az éber civilzsarukra!

-Palicz István-