Nyírbogát Nagyközség

Igazságosabb és átláthatóbb lesz a rendszer

2010. december 3.

 Egyszerűbbé, igazságosabbá és átláthatóbbá válik a közfoglalkoztatás rendszere, amely eddig túlságosan sokba került és rossz hatásfokkal működött – jelentette ki Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón pénteken Nyírbogáton.

Az államtitkár – aki a beregi térség fideszes országgyűlési képviselője is egyben – elmondta: az előző kormány által indított Út a munkához programban százezer közfoglalkoztatottból ezer sem tudott az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedni.
A januártól életbe lépő új közfoglalkoztatás kapcsán kifejtette: a több lábon álló rendszer legfontosabb elemei a vállalkozások lesznek, amelyek hátrányos helyzetű munkanélküli foglalkoztatása esetén a munkabér és a járulékok akár hetven százalékát is megkaphatják támogatásként.

Olyan rendszert kell kiépíteni, ami mögött valódi értékteremtő munka áll – hangsúlyozta Czomba Sándor. Közlése szerint olyan térségekben – így például Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több részén –, ahol viszonylag kevés vállalkozás működik, a közmunka továbbra is meghatározó lesz. Megmaradnak az országos közmunkaprogramok, az önkormányzatoknál pedig négy-, hat-, illetve nyolcórás foglalkoztatási lehetőséget biztosítanak majd.

Azzal a 64 milliárd forinttal, amelyet a következő évben erre fordít a kormány, a mostani 100-110 ezer ember helyett közel 200 ezer léphet be a munka világába – mondta. Czomba Sándor a tájékoztatón hangsúlyozta: ahol az önkormányzat képtelen munkát biztosítani az embereknek, ott tágítani fogják a mozgásteret, így a településeknek lehetőségük lesz kiszervezni kötelezően ellátandó feladataikat vállalkozásoknak és civil szervezeteknek.

A szakképzési rendszer átalakításáról szólva az államtitkár az MTI kérdésére elmondta: az iskolai elméleti oktatás mellett nagy hangsúlyt fognak helyezni a gyakorlati képzésre. Ezentúl nem öt-hat évig kell a szakmunkásképzésben részt vennie a tanulóknak, hanem három év is elegendő, ezt azonban meg kell tölteni tartalommal – közölte az államtitkár.

Az első évet „védett ernyő alatt”, azaz az iskolai környezetben és tanműhelyben végzi a tanuló, másod- és harmadévben viszont már vállalkozásokon keresztül tanulják meg a szakmát. Így a bizonyítvány, amelyet végzéskor kap a tanuló, nemcsak elméletileg, hanem gyakorlatilag is munkaképessé teszi a tanulókat – foglalta össze Czomba Sándor.