Nyírbogát Nagyközség

Nyírbogáti fórum a Hungarikumokról

Az elképzelések szerint a nemzeti összjövedelem meghatározott részével támogatnák a nemzeti értékek védelmére és megőrzésére létrehozott hungarikum alapot - erről Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke a témában tartott nyírbogáti fórumot megelőzően beszélt pénteken.

A parlament hungarikum munkacsoportjának vezetője szerint Magyarország nemzeti kincseinek gondozásával és életben tartásával, valamint védelmével külön foglalkozó törvénytervezet elfogadása előtt még számos egyeztetésre van szükség.

A hungarikumok összegyűjtésére 1998-ban indult az első kezdeményezés, melynek keretében az élelmiszerek értékfelmérését végezték el - emlékeztetett Lezsák Sándor. Tíz esztendővel később fogadta el a parlament azt országgyűlési határozatot, amely egy Kárpát-medencei értékleltár elkészítésére vonatkozott.

A törvénytervezetről szólva elmondta: a piramisszerűen felépülő rendszerben kiemelt szerepet kap a helyi örökség, melyben akár egyéni emberi teljesítmények, épületek, vagy más, az adott térségre jellemző jelenségek szerepelhetnek. Mint kifejtette, a tervezet emellett lehetőséget ad támogatás lehívására a hungarikum alapból, így a pályázó pénzbeli juttatásban is részesülhet, annak érdekében, hogy a védendő örökséget fenn tudja tartani.

A megyei örökség része túlnő a térség határán, a következő szint pedig a Kárpát-medence kategóriája lesz, az ebben szereplő értékek már joggal tarthatnak igényt a hungarikum jelzőre - tette hozzá az Országgyűlés alelnöke. Így az ismert természeti jelenségek, mint a tihanyi visszhang, a hortobágyi délibáb, de akár a Kodály-módszer is védendő értékké válhat.

A hungarikumok támogatására elkülönített források nagyságáról Lezsák Sándor az MTI kérdésére nem kívánt részleteket közölni, de mint elmondta, van olyan elképzelés is, hogy a nemzeti összjövedelem meghatározott részét minden évben kötelezően a hungarikum alapba fordítanák.

Hangsúlyozta: a forrást nem szabad kiszolgáltatni a költségvetésnek és a politikának. Lezsák Sándor ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy egyes hungarikumok támogatására a közeljövőben forrást különítenek el, de mindenképpen szükséges egy hosszabb távú, működőképes pénzügyi program kialakítása.

Lakatosné Sira Magdolna, a Nemzeti Fórum Hungarikum munkacsoportjának tagja, fideszes országgyűlési képviselő az MTI kérdésre elmondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye értékleltárjának elkészítése számos kistérségben már elkezdődött. A tervek szerint januárban születhet meg a lista a kiemelt megyei értékekről, melyekről 2011 decemberében egy összefoglaló kiadvány is megjelenik.

 

A fórum képei