Nyírbogát Nagyközség

Parlagfű mentesítési akciónap Nyírbátorban

 

 Nyírbátor - Nyírbátor és Vonzáskörzete   Többcélú Kistérségi Társulás 2011. július 14-én  Parlagfű mentesítési akciónapot hirdetett meg Nyírbátorban a Szabadság téren.

 

 

Az akciónapot dr. Simon Miklós a Kistérségi Társulás Elnöke nyitotta meg, aki köszöntötte az érdeklődőket, a meghívott szakembereket, térségünk önkormányzatainak képviselőit, ismertette a napi programot, s szólt a parlagfű mentesítés fontosságairól. Elnök úr elmondta, hogy sajnos az egész ország területére jellemző a parlagfűvel erősen  fertőzött terület.  Jelentős kárt okozva a mezőgazdaságban és pollenjétől közel 2,5 millió ember szenved. Hangsúlyozta, hogy annak érdekében, hogy tartós eredményt érjünk el,  a  kézi gyomlálás az egyik leghatékonyabb módszer, ezért arra kért minden jelenlévőt, térségünk polgármesterit, hogy különös gondot fordítsunk a parlagfű irtására, s még a virágzást megelőző időben a védekezéseket legkésőbb a parlagfű 10 cm-es állapotáig végezzük el.

 

Az akciónapon Szép Szabolcs Attiláné vezető védőnő, népegészségügyi szakember,  és Vassné Balla Barbara növényvédelmi felügyelő tartalmas és hasznos előadásán vehettünk részt. A növény és talajvédelmi szakember felhívta a figyelmünket, hogy ötmillió forintra is büntethetik a hatóságok azt a földhasználót, aki nem irtja ki a területén a parlagfüvet. Aki figyelmesen hallgatta végig az előadásokat, és a feltett kérdésekre helyesen válaszolt, az ajándékban részesült. Nem csak  hasznos információkkal lehettek gazdagabbak az érdeklődők, hanem még gyorsteszttel allergiavizsgálatot, vérnyomás, vércukor és koleszterinszint mérést is igénybe vehettek a Szabadság téren felállított egészségsátorban.

 

 

 

Mit okoz a parlagfű?

 

A parlagfű okozta allergia a negyedik legfontosabb nem-fertőző betegséggé vált világszerte. A parlagfű gyakran okoz az arra érzékeny személyeknél szénanáthát. A betegség a mindennapi életvitelünket jelentősen befolyásolja. Csökkenti a teljesítőképességet a munkában és tanulásban egyaránt. 

 

 Az elméleti ismeretek megszerzése után busszal csoportosan kilátogattunk a 471-es főútra (Debrecen felől) városba érkező körforgalomhoz, ahol mindenki gumikesztyűt felhúzva a legbiztosabb módszert választva nekiláthasson a parlagfű kézi gyomlálásához. Örülök, hogy részese lehettem ezen akciónap keretében az allergiát okozó növények pusztításában, s köszönet a Nyírbátor és Vonzáskörzete  Többcélú Kistérségi Társulás dolgozóinak az egész napos program megszervezéséhez, az Értetek Karitatív Egyesületnek az egészségügyi szűrővizsgálatokhoz, a szakembereknek a hasznos előadásáért, s minden dolgos kézért, akik ebben a kánikulai forróságban is részt vettek a parlagfű irtásában

 

– tájékoztatta portálunkat Gulyás Jánosné.