Nyírbogát Nagyközség

Tehetséggondozó táborban vett részt 16 nyírbogáti diák Székelyföldön

 

Nyírbogát - A Nyírbátori Kistérségi Társulás elnökétől, Simon Miklós úrtól megtudtuk, hogy térségünkből 140 gyermek részére – (tizenkilenc település gyerekeit érintve) biztosítanak (3 csoportban ) tehetséggondozó táborban való részvételt, Székelyföld szívében a Madarasi - Hargita lábánál. 

 

Nyírbogátról 16 gyerek és egy kísérő tanárnő tölthetett el öt csodálatosan szép napot a Madarasi Hargita lábánál az ”Út a Hargitára” nevű panzióban. Hosszú, izgalmas út után megérkeztek a szép és igényesen berendezett szálláshelyükre, ahol meleg fogadtatás és meleg vacsora várta a táborozókat.

 

Megismerték Erdély nevezetességeit a nyírbogáti gyerekek

 

A tábor fő célja volt, a gyerekek üdültetésén kívül, hogy megismerkedjenek Erdély nevezetességeivel. Kolozsváron megtekintették Mátyás király szobrát, és szülőházát, Székelyudvarhelyen a Szoborparkot, Parajdon a sóbányászat történelmi jelentőségű só-barlangot, Korondon az agyagedény mesterségének készítését, Farkaslaktán megemlékeztek Tamási Áronról a sírhelyénél. Szejkefürdőn megtekintették az Orbán Balázs Emlékművet, a nevezetes Székely kapu készítésének fortélyait, Zetelakán a Víztározót, a Gyilkos tóhoz és a látványos Békás szoroshoz is eljutottak táborozó gyerekeink.

 

A hosszú túra után megérkeztek a Madarasi Hargita 1801m-es csúcsára, – ami igazi zarándokhelye az erdélyieknek – ahol a gyerekek aláírásukkal díszített nemzetiszínű szalagot kötöttek fel, majd a nagy szélben is – visszaemlékezve történelmünkre - lelkesen énekelték a Székely himnuszt. A táborban különböző érdekes foglalkozások voltak. Kicsit matematikáztak, kézműveskedtek, sportoltak, majd este a jó hangulatú tábortűz mellett énekelgettek. A sok emlékhely láttán világosodott meg bennünk, hogy mennyire közös a múltunk.

 

Elégedettek voltak a nyírbogáti gyerekek

 

Hazafelé a Tordai- hasadékot látványában gyönyörködhettek, mely nagyon szép, de nagyon veszélyes is volt. A gyerekek nagyon elégedettek voltak, hisz nagyon sok szép helyen jártak, a programok nagyon színesek és sokrétűek voltak, számtalan nevezetességekkel lehettek gazdagabbak. Jó lenne, ha több gyerek kaphatna ilyen lehetőséget, hiszen sokan voltak köztük, akik talán soha nem jutottak volna el erre a helyre. Köszönet érte. Simon Miklós elnök úr szerint a mai világban ez a gyerekek részére egy nagyszerű lehetőség.

 

A történelmi kirándulások jó alkalmat biztosítanak a tehetségek kötöttség nélküli fejlesztésére, s számtalan nevezetességekkel gazdagodhatnak, megismerkedhetnek a feledésbe merült foglalkozások érdekességeivel, a csodálatos, gyönyörű tájak egy egész életre szóló élményt nyújtanak a gyerekek részére. S emellett a táborozók részére a szállást, napi ötszöri étkezést, szabadidős programokat, belépőket a Kistérségi Társulás pályázati támogatásból költségmentesen biztosítja. A főétkezéseken keresztül a tábor lakóinak bemutatásra került a székelynép étkezési szokásai, megismerkedhettek a Székelyföld gasztronómiájával – tájékoztatta portálunkat Gulyás Jánosné.