Nyírbogát Nagyközség

Tehetséggondozói versenyek

Kistérségi tehetséggondozó tanulmányi és sportverseny sorozat a Nyírbogáti Vántus István ÁMK-ban. A térség 16 iskolájából érkeztek a versenyző diákok.

A Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás a TÁMOP - 3.3.7 - 09/1-2009-0038 számú "Minőségi Oktatás a Nyírbátori Kistérségben" című Európai Uniós projekt keretében a kompetenciafejlesztés, tehetséggondozás, nyári tehetséggondozó tábor, pedagógus továbbképzés mellett egy 3 fordulós tehetséggondozó tanulmányi és sportverseny megszervezése is feladat.

A versenysorozat lebonyolítását a Nyírbogáti Vántus István Általános Művelődési Központ és Könyvtár pedagógusai vállalták. A verseny kiírására 2011 júniusában került sor 10 kategória 17 korcsoportjában.


A benevező iskolák és óvodák szeptember utolsó hetében tartották meg a házi versenyeket. A házi versenyek feladatait központi feladatsor alapján bonyolították le az iskolák. A megírt feladatsorokat a Nyírbogáti iskola pedagógusai javították. Minden korcsoportból az iskolák 3-3 tanulója jutott tovább.

Ilyen formán az első fordulón a kistérség 16 iskolájából ( Encsencs, Kisléta, Máriapócs, Nyírbéltek, Nyírcsászári, Nyírgelse, Nyírgyulaj, Nyírlugos, Nyírmihálydi, Penészlek, Piricse, Pócspetri, Nyírbogát, Nyírbátor Zrínyi úti Intézmény Egység, Nyírbátor Fáy úti Intézmény Egységből ) 1126 tanuló, 25 labdarúgó csapat, és 10 óvodás csoport ( Nyírbátorból két csoport, Nyírgyulaj, Nyírcsászári, Encsencs, Nyírbogátról 2 csoport, Nyírbéltek, Piricse, Nyírvasvári ) tánc és dráma bemutatóval és 5 kézműves csoport vett részt.

A második fordulóra továbbjutott 358 tanuló, 25 labdarúgó csapat, 10 óvodai csoport és a kézműves csoportok.

A második forduló lebonyolítására novemberben került sor. A tanulmányi versenyek, az óvodás csoportok bemutatója és a kézműves kiállítás Nyírbogáton a Vántus István Általános Művelődési Központ és Könyvtárban és a Művelődési Ház nagytermében került megrendezésre, mely zsúfolásig megtelt.

Az óvodás csoportok tehetséggondozó gálaműsorán Dr. Simon Miklóst a Kistérségi társulás elnöke hangsúlyozta, hogy ilyen nehéz világban is kell, hogy jusson pénz a tehetséggondozásra, mert ez jelenti a jövő útját.

A labdarúgótorna helyszíne a Nyírbátori Magyar - Angol Két tannyelvű Általános Iskola Fáy úti intézményegysége volt, ahol a 25 labdarúgó csapat 3 korcsoportban mérte össze erejét.

A második fordulóról minden korcsoportból 10-10 tanuló jut tovább a 3. fordulóra, melynek megrendezését szintén a Vántus István Általános Művelődési Központ és Könyvtár pedagógusai végzik, várhatóan 2012 februárjában.