Nyírbogát Nagyközség

Ovizsaru foglalkozások a Nyírbogáti Vántus István ÁMK Óvodájában

 

 A Nyírbogáti Vántus István ÁMK. és Könyvtár egy óvodapedagógusa elvégezte a rendőrkapitányság által szervezet „Ovizsarú” tanfolyamot, melynek útmutatása alapján  hat óvodai foglalkozást szerveztek a nagycsoportos korú gyerekek szánmára.  Az első és az utolsó alkalomra meghívták a rendőröket, akik bemutatkozást, bemutatót tartottak, majd segítettek a közlekedés irányításában. Május 3.-án a KRESSZ parkban rendőrök irányításával közlekedési versenyt szerveztek a nagycsoportos gyerekek számára. A bátrabb gyerekek kétkerekű biciklivel, rollerrel, a kevésbé bátrak támasztós biciklivel mérték össze tudásukat. A rendőrök a verseny végén értékelték a feladatok megoldását. Ezzel a programmal az volt a cél, hogy az óvodáskorú – elsősorban nagycsoportos – gyermekek biztonságérzetének erősítése, minél korábbi figyelemfelhívás, ismeretanyag átadás, oktatás az áldozattá válás elkerülésére.


 

A program keretén belül felhívtuk a  gyerekek figyelmét az ismerkedés  szabályaira, annak betartásának fontosságára, személyekkel történő találkozás - ajándék elfogadás - az egyedüli otthon tartózkodás szabályaira, - biztonságban otthon, és a biztonságos közlekedésre.

 

Ezáltal is tudatosodjon a gyerekekben, hogy ki az idegen, vele hogyan viselkedjenek, mire figyeljenek, ha idegen megszólítja őket, ismerjék fel a gyerekek, hogy az utasítások és szabályok nagy része az ő biztonságukat, egészségük megóvását szolgálják, tanulják meg, a gyerekek, hogy idegen személytől nem fogadhatnak el semmit, mert rossz dolog is történhet velük, ha nem utasítják azt vissza, tanulják meg, hogy olyan személynek ne nyissanak ajtót amikor egyedül vannak otthon és telefonon se adjanak ki információt a családról. Továbbá tudatosítani a gyerekekkel, hogy az otthon tartózkodásnak is vannak szabályai, amit be kell tartani azért, hogy ne érje baleset őket, s biztonságban érezhessék magukat. Fontos volt a főbb közlekedési szabályok megismertetése is a gyerekekkel. Tudatosuljon bennük, hogy a helyes közlekedésben való részvétel a saját biztonságukat szolgálja.

 

Az eseményről Ostorháziné Vadon Izabella óvodavezető tájékoztatott bennünket.