Nyírbogát Nagyközség

Trianoni megemlékezés Nyírbogáton

http://www.szon.hu/trianoni-megemlekezes-nyirbogaton/1999721

 

  Nyírbogát - 1920. június 4-én a Versailles-i Kis-Trianon palotában, immáron 92 éve az I. világháború győztes hatalmai ránk kényszerítették megalázó békediktátumukat, s aláírták azt a békeszerződést, amelynek következményeként Magyarország elveszítette területének több mint kétharmadát, és ezzel együtt lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent, melynek következményeként a magyar nép évezredes történetének legsúlyosabb, máig ható traumáját élte át.


 

Ebből az alkalomból – Európa és a világ egyik legnagyobb történelmi igazságtalanságára emlékezett – Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata is 2012. június 4-én 19:00 órától a Béke téren, a TRIANONI emlékkopjafánál a Nemzeti Összetartozás Napján tartott csendes megemlékezésen, ahol a képviselő testület tagjai koszorút helyeztek el az emlék kopjafánál, Szerencsi Imre református lelkész imát mondott a hazáért, és az elszakított nemzetrészek magyarjaiért, Kósa Petra 5. a osztályos tanuló szavalt, és a Nyugdíjas Egyesület tagjai elénekelték a Székely és a régi katolikus Himnuszt.

 

Fontos megemlíteni, hogy az új országgyűlés az állampolgárság kiterjesztésének lehetőségével elérte azt, hogy a határon túl élő, de ősei földjét elhagyni nem akaró magyarok nem csak lélekben, de közjogilag is az egységes magyar nemzet részévé váltak, ez az ünnepnap is azt demonstrálja, hogy a magyarságnak szüksége van összetartó életerejére. Hajtsunk fejet azok előtt, akik magyarságukért hátrányt szenvedtek, vagy életüket kényszerültek áldozni nemzeti önazonosságuk vállalásáért!

 

Gulyás Jánosné