Nyírbogát Nagyközség

Művészetoktatási Intézmény évzáró gálaműsora Nyírbogáton

 

2012.06.13.

 

 

2012. június 9-én a Nyíri Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakképző Iskola növendékei és a néptánc oktató pedagógusok évzáró vizsgakoncertet tartottak.


 

A Nyíri Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Vántus István ÁMK tanulói évzáró gálaműsora Nyírbogáton

A növendékek osztályonként mutatkoztak be. A kisebbek a játékok elsajátítása során megismerkedtek a táncok alapvető mozdulataival, ők népi játékokat, ugróstáncokat, mutattak be. Az 4. osztályos gyerekek már jellegzetes tánctípusokkal, moldvai táncokat adtak elő. A legidősebb növendékek vizsgákra készített koreográfiák bemutatásával színpadi rutint szerezhettek, ők nyírségi csárdást mutattak be.


A gyerek egészséges személyiségfejlődéséhez, személyiségének alakulásához, sokban hozzájárulhat a művészeti oktatás, ahol a tanulók kiélhetik kreativitásukat, sikerélményhez jutnak a benne rejlő képességek kibontakoztatásával. A művészetoktatás biztos alapot ad a későbbi táncok bonyolultabb, összetettebb motívumainak elsajátításához. A táncok ismerete mellett, a színpadi előadásmód fejlesztése is már fontos feladatukká válik. A táncok tanulása mellett, fontos szerepe van a csoport kohéziónak is, hogy egy összetartó, jó közösséget tudnak kialakítani egymással táncosaink.
A népművészet oktatása során, környezetünk megismertetésével és ápolásával, múltunk értékeinek, hagyományainknak megőrzésével, a nyírbogáti iskolánk is szerepet kíván vállalni a gyermekek identitásának formálásában, kulturális sajátságaink megtartásában. A vizsgakoncerten a Művelődési Ház Nagyterme zsúfolásig megtelt. Az évzáró műsor műsorszámai az alábbiak voltak:

1. osztály: Ekete-pekete játék és tánc alapok - Felkészítő tanár: Éder Róbert
2. a. osztály: Nyírbogáti erdőben mese feldolgozás - Felkészítő tanár: Marosvölgyi Ágnes és File László
2. b osztály: Kukoricalopás - Ugrós tánc - Felkészítő tanár: Marosvölgyi Ágnes és File László
3. osztály: Csúfolós, Sárközi ugrós - Felkészítő tanár: Éder Róbert
4. a – 4. b osztály: Jöttünk,láttunk, táncoltunk - Felkészítő tanár: Éder Róbert
6. - 7. osztály lány tanulói: Nyírségi csárdás - Felkészítő tanár: Éder Róbert
4. - 6.- 7. osztály: Moldvai táncok - Felkészítő tanár: Éder Róbert
5. osztály: Fonócska hagyomány megjelenítése - Felkészítő tanár: Teremi László
Pedagógusok produkciója: Nyírségi csárdás

Az izgalom ellenére - a gyerekek szorgalmas felkészülése, kitartó munkájuk meghozta a sikert. A gyerekek kitettek magukért, nagyon szép műsorokkal ajándékozták meg a jelenlévőket, akik a vizsgakoncerten megtapasztalhatták, milyen sokat fejlődtek a növendékek az elmúlt év során, s a felkészítő tanárok milyen sok munkát fektettek be a gyerekek képzésébe. A végén pedig nagy boldogsággal könyvelhették el mindannyian az elismerésül felhangzó tapsot. A színvonalas vizsgaelőadást a néptánc oktató pedagógusok Nyírségi csárdása zárta.
A Nyírbogáti Önkormányzat évek óta figyelemmel kíséri a Művészetoktatási Intézmény diákjait, s szívesen teszi közzé elismerésül a gyerekek eredményeit, amihez sok erőt és kitartást kívánunk a továbbiakra is!

Gulyás Jánosné