Nyírbogát Nagyközség

Emlékeztek Nyírbogát település polgárai

 

2012.10.29.

 

Nyírbogáton is megemlékeztünk az 56 évvel ezelőtti eseményekről.

Az 1956-os év slágere a "Bárhogy lesz, úgy lesz" volt. 1956. október 23-án azonban azt mondtuk: ne legyen bárhogy! Elég volt!


Országunk népe október 23-tól november 10-éig küzdött a szabadságért, de az aránytalan túlerővel szemben végül elbukott. 1989 óta október 23-a kettős ünnep: a forradalom kitörésének napja és a köztársaság kikiáltásának emléknapja.
Ünnepségünket a nyírbogáti óvodásaink színvonalas műsorával nyitottuk meg. A kicsik lebilincselő műsorát Morongné Dibáczi Ágnes és Papp Józsefné óvónők tanították be. Az ünnepi beszédében településünk polgármestere Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő úr arra hívta fel az ünneplő közönség figyelmét, hogy: „1956-ra gondolva egy olyan történelmi pillanatra emlékezünk vissza, amikor a jó és a rossz láthatóan és egyértelműen elvált egymástól. És mi, magyarok, a jó oldalon álltunk. Erre most 56 év után is büszkék kell, hogy legyünk ez hitet és kitartást kell hogy adjon mindannyiunknak, majd útravaló gyanánt Was Albertet ídézte:
„Aki azt mondja neked, hogy a rossznak győzelme lehet a jó fölött, az vak. Legyőzheti-e a felhő a napot? A sötétség a világosságot? A tél a tavaszt? A győzelmet ne téveszd össze a sikerrel. A felhőknek sikerül magát a nap és a föld közé tolnia. De legyőzte-e vajon a napot ezzel?”
Az ünnepi beszédet a Nyírbogáti Hagyományőrző Nyugdíjas Egyesület dalcsokra követte. Lélekemelő volt a Vántus István Általános Művelődési Központ és Könyvtár nyolcadikos tanulóinak az 56-os eseményeknek megfelelő díszletek közt, korhű ruhában az események felelevenítése. A műsort Bákonyiné Szilágyi Róza tanárnő állította össze. A dalokat Kremniczky Tímea tanárnő tanította be. Az ünnep színvonalát a szép szavalatok, monológok és az énekkar gyönyörű dalai emelték.


Az ünnepi megemlékezés után a Béke téri emlékműnél főhajtással adóztak a Képviselő testület tagjai, az önkormányzat intézményvezetői, az egyházak, a civilszervezetek képviselői, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit.


Nyírbogát település emlékező polgárai pedig a hősök tiszteletére gyertyát és mécseseket gyújtottak. Az égő gyertyák, mécsesek fénye beragyogta a hősök emlékét.
Gulyás Jánosné