Nyírbogát Nagyközség

Nyirbogát polgárai is megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről

 

„Európa színpadán mi is játszottunk,
S mienk nem volt a legkisebb szerep…”

Ezeket a sorokat Petőfi Sándor írta a Magyar vagyok című versében, 1847-ben: egy évvel a forradalom kitörése előtt. Petőfi akkor még nem tudta – talán csak legszebb álmaiban álmodta −, hogy 1848. március 15-én a magyarok mily’ nagyszerű szerepet fognak játszani Európa színpadán – hallhattuk


Dr. Simon Miklós Nyírbogát polgármestere, országgyűlési képviselőtől Nyírbogáton az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére megtartott ünnepi megemlékezésen. Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata egyik legjelentősebb eseményeként tartja számon az l848-as forradalmat, amely a ma emberének az erőt, azt az erőt jelenti, amelyre ma a leginkább szükségünk van – sokkal inkább, mint az elmúlt években bármikor – ugyanaz, mint 1848−49-ben: az összefogás és az áldozatvállalás ereje. Nem véráldozat az, természetesen, amelyre ma szükség van, hanem a megfeszített munka. Az, hogy ki-ki a maga területén, felelősségteljesen, a saját képességei és tehetsége szerint a lehető legtöbbet tegye meg: önmagáért − és a közösségért. Mert csak így lehetséges, hogy a tavaszi magvak nyári vagy akár őszi gyümölcsökké érjenek.


Csak így lehetséges, hogy közösségünk, nemzetünk, országunk továbbra is szerepet játsszon – és ne is akármilyet! – Európa színpadán. –folytatta beszédében képviselő úr. Az ünnepi beszéd után színvonalas műsor keretében idézték fel a Vántus István ÁMK óvodásai és diákjai az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit. A Nyugdíjas Egyesület tagjai forradalmi dalokkal tovább emelték rendezvényünk színvonalát, majd településünk történelmi egyházainak vezetői imát mondták a forradalom és azabadságharc hőseiért, akiket nem a dicsőség és a hírnév iránti vágy mozgatott, hanem a forradalmi cselekvésbe vetett hit. Akik nem fölötte álltak a tömegeknek, hanem együttes küzdelemre buzdítottak.
Az ünnepség után a nyirbogáti polgárok átvonultak a Béke téri emlékműhöz, ahol Képviselő - Testület tagjai, az intézményvezetők és a helyi egyházak képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit, és fejet hajtottak az ünneplő közösséggel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt!                                  

Gulyás Jánosné