Nyírbogát Nagyközség

Szemétgyűjtés a Nyírbátori Kistérség tizenöt településén

 

2013.05.13.

 

„Lépést tartunk” – Komplex felzárkóztató és fejlesztő programok a Nyírbátori kistérségben” című pályázat - „Környezetünk tisztaságáért” program keretében szemétgyűjtést szervezetek több településen.

 

Április hónapban a kistérség 15 településen Máriapócson, Pócspetriben, Nyírgyulajon, Nyírvasváriban, Teremen, Bátorligeten, Nyírbátorban, Piricsén, Nyírpilisen, Nyírcsászáriban, Nyírderzsen, Nyírmihálydiban, Nyírgelsén, Nyírbogáton és Kislétán mintegy ötszáz önkéntes résztvevővel több mint nyolcvan m3 szemet gyűlt össze a tavaszi hulladékgyűjtésben. Voltak települések, ahol külterületen - az önkormányzatok segítségével - illegálisan lerakott szeméttől is megtisztították a helyszint.
A Nyírbátori Kistérség fontosnak tartotta, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az ember és környezete veszélyben van. Ma már egyre többen ismerik fel a természeti környezet védelmének, szeretetének szükségét. Tudjuk, hogy a tiszta környezet érték, s nem csak a saját tulajdonunkért vagyunk felelősek, hanem környezetünkért is. Mindezek mellett a rendezetlen, gondozatlan, szemetes környezet számos esetben a kórokozók elszaporodásához, fertőzésveszély kialakulásához is vezethet. Környezetünk tisztán tartása érdekében ezért nélkülönözhetetlen az ilyen irányú programok szervezése. A közösségi munkára való felhívásról minden településen plakáton és szórólapon keresztül tájékozódhatott a lakosság. A program eredményes megvalósulását segítette a települési önkormányzatokkal való sikeres együttműködés. A térség tizenöt településén a hulladékgyűjtés a meghirdetett napok reggeli óráiban az önkéntesek tájékoztatásával indult, majd a jelenlévők megkapták a szemétgyűjtéshez szükséges láthatósági mellényt, védőkesztyűt, zsákot, s indulhatott a tavaszi nagytakarítás a települések utcáin. A szemét mennyiségétől függően a gyűjtés a kora délutáni időszakban ért véget. A települések megtisztítása után az önkormányzatok segítségével a zsákokat begyűjtötték, a hulladékokat a központi hulladéktelepre történő elszállításig helyben tárolták. A munka befejeztével a Kistérségi Társulás a résztvevőknek szendviccsel és ásványvízzel kedveskedett.
Dr. Simon Miklós, a Társulás Elnöke köszönetét fejezte ki - a tizenöt település - valamennyi résztvevőjének, hogy munkájukkal (a hulladékgyűjtéssel) elősegítették környezetük megóvását.– tájékoztatta lapunkat Gulyás Jánosné.