Nyírbogát Nagyközség

Elismerő közmunkaprogram

közmunkaprogram

írta Gulyás Jánosné - Nyírbogát –

 Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata a közfoglalkoztatási program megvalósításáért elismerő oklevélben és 2 millió forint eszközvásárlási támogatásban részesült. Az elismerésért kapott oklevelet Dr. Simon Miklós Nyírbogát polgármestere, országgyűlési képviselő Dr. Pintér Sándor belügyminisztertől vehette át 2012. december 18-án.

Nyírbogáton 2012. március 1-től újra indult a start munkaprogram, melynek keretében 132 fő részére biztosította az önkormányzatuk a foglalkoztatást, közel 110 millió forint értékben, 100 %-os állami támogatással. A projekt keretében lehetőség nyílt arra, hogy minél több és változatosabb zöldségféléket termesszen az önkormányzat. Az intézményi konyha költséghatékony működése érdekében így 12 kertben termesztettek burgonyát, babot, hagymát, retket, káposztát, karalábét, konzervuborkát, fűszerpaprikát, paradicsomot, zöldbabot, sárgarépát, petrezselymet, patisszont és céklát. A megtermesztett konyhanövények a közétkeztetésében frissen kerültek felhasználásra.

A 2012-ben egy fűthető duplafalú fólia ház is épült, kazánházzal együtt. A már meglévővel együtt így 750 m2 területen gazdálkodhatott az önkormányzat fóliasátorban. A bőséggel termett konyha termések nem csak friss felhasználásra kerültek az önkormányzat konyhájába, hanem – gondolva a téli napokra – az uborkát a közfoglalkoztatottak besavanyították, csalamádét készítettek, a felesleg pedig értékesítésre került. E mellett folyamatosan, időközönként zöldbabot konzerváltak, lecsót készítettek, hordós káposztát savanyítottak.


 A mezőgazdasági munkák mellett rendbe tették a mezőgazdasági földutakat, a belvízelvezető árkokat, kazán fűtőket alkalmaztak, takarító és kisegítő szociális gondozókat foglalkoztattak. Beszerzésre került egy korszerű Caterpillar árokásó gép is. A program keretén belül 35 fő beiskolázására is sor került, ahol háztáji növénytermesztést és tartósítást tanulhatnak a közfoglalkoztatottak. Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata a közfoglalkoztatási program megvalósításáért kapott 2 millió forintból tartósítóipari eszközöket kíván vásárolni.

Az elismerő oklevelet Dr. Simon Miklós polgármester bemutatta a közfoglalkoztatottaknak, s munkájuk elismeréséül az önkormányzat minden dolgozót egy vacsorával vendégelt meg.