Nyírbogát Nagyközség

EP-választás – Navracsics: hatékony nemzeti érdekérvényesítésre van szükség

 Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter beszél Nyírbogáton a közösségi házban rendezett kampánygyűlésen 2014. május 9-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Nyírbogát, 2014. május 9., péntek (MTI) – Navracsics Tibor szerint hatékony nemzeti érdekérvényesítésre van szüksége Magyarországnak, ezt pedig a Fidesz tudja megvalósítani az Európai Unióban, illetve az Európai Parlamentben (EP).

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogáton tartott kampánygyűlés előtt újságíróknak azt mondta, hogy egy öntudatos Magyarországgal az unió is erősebbé válik.

“A Fidesz 2004-ben és 2009-ben is győzött az európai parlamenti választáson, és abban bízunk, hogy 2014-ben is győzni tudunk, azért, hogy egy felelős Európa-politikát tudjunk megvalósítani” – jelentette ki Navracsics Tibor.

A kormánypárti politikus a polgármesteri hivatal teljesen megtelt dísztermében, több mint kétszáz ember előtt arról beszélt, 1989 és 1990, azaz a rendszerváltás egyik alapvető célja és beteljesítője éppen Magyarország európai uniós csatlakozás volt, amivel azt lehetett gondolni, hogy célba ért az ország. Azt gondoltuk, ha bevezetjük a demokráciát és a többpártrendszert, az magával hozza a munkát, a jólétét, a jó kereseteket, és senki sem fog megélhetési gondokkal küszködni – fejtette ki.

Ezt azonban csalódás követte – folytatta -, és ez a naivitás mintha 2004-ben, az uniós csatlakozáskor megismétlődött volna, sokan “földi paradicsomot” vizionáltak az országnak, ahová “ömlik a pénz, csak győzzük elkölteni”. Elmondta, ehhez képest kemény akaratú, elszánt nemzetállamok várták Magyarországot, amelyek küzdenek saját elképzeléseik megvalósításáért, a forrásokért, valamint azért, hogy a közös javakból a saját polgáriak számára minél nagyobb részesedést biztosítsanak.

A csalódottság ma is sok ember sajátja, ez a hangulat pedig a szélsőséges, az unióból kiválni akaró erőket segítette – hangsúlyozta. Navracsics Tibor szerint az erre biztató politikai erők az “új Norvégia és új Svájc” példáját álmodják, ehhez azonban nincs meg a halban gazdag tengerpart gázlelőhelyekkel, vagy a bankszéfek, amelyekben Európa és a világ gazdasági elitje a megtakarításait helyezi el évszázadok óta.

Az unión kívül arra van esély, hogy Albánia és Macedónia útját követve elszigeteltségben és pénztelenségben találjuk magunkat – fejtette ki a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, az sem megoldás, ha más politikai erők útmutatásait követve meghúzzuk magunkat az EU-ban. Ennek azonban az az ára, ami 2004-2010 között történt Magyarországgal és uniós tagságával – tette hozzá.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: “Európának nem élősködőkre és nem durcásokra van szüksége”, hanem olyan nemzetállamokra, amelyek a viták során higgadtan ki tudják alakítani és el tudják mondani a nemzeti stratégiájukat, és megvédik érdekeiket – mondta.

A Fidesz és a KDNP EP-képviselőcsoportja azt ígéri, hogy mindenkor kiáll az ország nemzeti érdekeiért, “azért az Európáért, amit mi elképzelünk (…), és komolyan vesszük kötelezettségeinket, valamint mindent megteszünk ezek teljesítéséért” – fogalmazott Navracsics Tibor.