Nyírbogát Nagyközség

2015. június 26-án sajtótájékoztatót tartottak a gyorsított ütemben épülő kerékpárutakról Nyírbogáton a 471-es főút mellett

Vendégünk volt Tasó László az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. A sajtótájékoztatón részt vett Kondásné Erdei Mária Nyíradony, Dr. Rizsák Ildikó Nyírbogát, Madácsi Imre Kisléta, Papp Bertalan Máriapócs, Zichar János Nyírcsászári, Görög László Nyírgelse polgármestere, - akik az alábbiak szerint -  szóltak a településükön épülő kerékpárutakról és azok terveiről. Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő szólt a térségben épülő közel 25 km kerékpárút jelentőségéiről és az elkövetkezendő időszak feladatairól.

A terveink szerint mintegy 1500 kilométer kerékpárút épül meg a települések kül - és belterületén a 2014-től 2020-ig tartó időszakban.

 A sajtótájékoztatón részt vevők az alábbiak szerint nyilatkoztak:

 Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő elmondta, hogy: A biztonságos kerékpárral való közlekedés nem egy új keletű kezdeményezés.  A 471-es főútvonal - az úgy nevezett halálút - mellett a kerékpárút építése már évekkel ezelőtt elkezdődött Debrecen felől, majd az elmúlt években folytatódott Nyíradony térségében. Mára eljutottunk odáig, hogy Nyíradonytól Nyírmeggyesig reális lehetőség lett a megépítése. A 471-es főút forgalma elég nagy. Sajnálatos módon ebben a térségben is történtek halálos balesetek és én úgy gondolom, hogy a megépülő kerékpár utakkal a halálos baleseteket minden képen meg tudjuk előzni. Nyírbogát és Nyíradony között folyamatban van az engedélyes terv, a pályázat beadása előtt állunk, ez még kb.: 3-4 hét lesz.  A Nyírbogát és Nyírbátor közti 4,5 km kerékpárút szakasz építés alatt van. Véleményem szerint egy hónapon belül az építés be is fejeződik.  Itt a 6-os választókerületben tovább folytatódik a kerékpárút építés Mátészalka irányába Nyírbátor, Nyírcsászári, Nyírmeggyes térségében is.  Ezen kívül Biri térségében egy 6-km es kerékpárút épül 300 millió forint értékben és Nagykállóban egy belterületén 4,5 km hosszan bruttó 150 millió forint értékben. Felgyorsultak a Kerékpárutak építései, szeretném megköszönni államtitkár úrnak a hathatós segítséget ebben az ügyben.

A nemzeti összetartozás kormánya fontosnak tartja a közlekedés javítását nem csak nyugat Magyarországon, hanem kelet Magyarországon is.

 Tasó László a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szólt arról, hogy : Valóban nem csak nyugat Magyarországon, hanem kelet Magyarországon is nagy ütemben próbáltunk minél több hivatásforgalmi kerékpárutat megépíteni. Jó esélyünk van arra, hogy a most május közepén megnyitott közlekedés fejlesztésben 30-40 önkormányzat 70-80 km közötti kerékpárutat építsen meg. Próbáljuk az összes lehetséges forrást lehívni az Európai Unió közösségétől, természetszerűleg folytatjuk azt a munkát,  ami már Magyarországon elkezdődött.  Büszkén elmondhatjuk, hogy 2007-től 2013-ig 850 km  kerékpár út épült, ebből 2010 után 580 km. Reményeink szerint egy hatalmas körrel nemcsak Máriapócsig, hanem Mátészalkán át Szatmárnémetiig mehetünk és feltárhatjuk turisztikai jelentőségű értékeinket itt is amellett,  hogy vigyázzunk a kerékpárosokra. A kerékpárosok óvása és védelme mindannyiunk érdeke. Magyarország azzal büszkélkedhet,  hogy 100 megkérdezett közül az európai kerékpáros paraméter szerint Hollandia és Dánia után nálunk mondják a legtöbben , elsődleges közlekedési eszköznek.

Szeretnénk helyzetbe hozni a kis és közepes vállalkozásokat nem csak ebben,  hanem valamennyi térségben. Lehetőség nyílik arra, hogy meghívásos eljárás keretében későbbiekben betudnak szállni a nagyobb munkákba, s ez egy óriási lehetőség. Célunk, hogy a jövőben Magyarországon a kerékpárutak ne csak pontszerűen, hanem egybefüggően,  hálózatban épüljenek meg, mely mentén utas tájékoztató rendszert fogunk kialakítani.

 Kondásné Erdei Mária Nyíradony város polgármesterétől megtudtuk, hogy: Mi már élvezői vagyunk a kerékpárútnak. Nyíradony egy több szórványból álló település Aradványpuszta, Tamásipusztáról sokan járnak be Nyíradonyba. Nem csak munkába járáshoz használják. A kerékpározás népszerű a lakosság körében a fiataloktól a nyugdíjas korosztályig. Néha vannak akik kerékpárral mennek a munkába. Amikor véget ér  a belterületi kerékpárút beruházása összesen 16 km út lesz és ezt követi Nyírmihálydiig ami további 4 km-es szakasz lesz. Ezzel átlépjük a megyehatárt, örülünk neki,  hiszen Nyíradonyiként a nyírséghez tartozók vagyunk és azt is hisszük ezáltal a közösségi kapcsolatok is élénkülhetnek. A helyi általános iskolában nagy hagyománya van a szatmári túrának, ennek ellenére kevesen vannak tisztába a helyi értékekkel, inkább nyugatra vágyik mindenki. Én úgy gondolom, hogy a kerékpár arra is lehetőséget ad,  hogy kis csoportokban vállalkozó szellemű közösségek ezt a turisztikai lehetőséget kihasználják a későbbiekben.

 Dr. Rizsák Ildikó Nyírbogát település polgármestere tájékoztatott bennünket, hogy: A Nyírbogát-Nyírbátor közötti kerékpárút hossza 4,5 km és 320 millió forint a költsége. Nyírbogát Nagyközség és a lakosság nevében is szeretném megköszönni államtitkár úrnak és Seszták Miklós miniszter úrnak ezt a nagy lehetőséget. Én mint  a település háziorvosa is külön üdvözlöm a kerékpárutat, hiszen amellett, hogy segíti a biztonságos közlekedést, az egészséges életmódnevelés egyik eszközeként használhatjuk. Ez az útszakasz nagyon forgalmas és balesetveszélyes, az embereknek szinte félelem érzete támad a főútvonalon, ezrét kerékpárral nem is mer neki indulni.  A lakosság részéről már most nagyon pozitív a visszajelzés, hisz elmondják, hogy már most félkész állapotában is szívesen használják a kerékpárutat, hisz nincs félelemérzetük, mert biztonságban biciklizhetnek. Bízom abban,  hogy a kerékpárút megépülésével a mozgásszegény életmódot felváltja a kicsit aktívabb, egészségesebb életmód.

 Görög László Zsolt Nyírgelse polgármestere elmondta, hogy: Nyírgelse számára is nagyon fontos a kerékpárút megépülése, mivel településünkön a Vizi szárnyas Vágóhíd sok embernek nyújt munkalehetőséget, melyhez többen a munkába járáshoz a kerékpározást választják, s a biztonságos közlekedés elengedhetetlen feltétele a megépülő kerékpárút.

 Zichar János Nyírcsászári település polgármestere elmondta, hogy: A Nyírbátor - Nyírmeggyes közötti kerékpárút 10,8 km hosszú és 4 település összefogásával épül meg. Ez év októberében fejeződik be a kivitelezés. A Nyírbátori munkába járáshoz jelentős a kerékpár forgalom Nyírcsászáriból. 

 Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő:

Nyíregyháza és Nyírbátor között is épül a kerékpárút. Terveink között szerepel egy Nyírbogát – Kisléta - Máriapócs közötti kerékpárút is, s így Debrecentől - Máriapócsig lehet majd kerékpárral közlekedni, ami egy kiváló turisztikai lehetőség. A cél pedig az lesz, hogy néhány éven belül a 471-es főút mentén Debrecen és Szatmárnémeti között kerékpáros összeköttetés valósuljon meg.

 Papp Bertalan Máriapócs város polgármestere elmondta, hogy: 2011-ben nálunk már épült kerékpárút. Mindenképpen az a célunk, hogy minden kerékpárút Máriapócsra vezessen. Szeretnénk ha az M3-as autópályától, Márapócs - Kisléta-Nyírbogát közötti út  felújításra kerülne, s ehhez kérnénk az államtitkár úr segítségét.

 Madácsi Imre Kisléta polgármestere: Kisléta település önkormányzata nevében elmondhatom, hogy  fontosnak tartjuk , hogy  Nyírbogát – Kisléta - Máriapócs között is megépüljön a kerékpár út. Kisléta önkormányzata mindent meg fog tenni, hogy időben beadja a pályázatot. Csatlakoznék a Máriapócsi polgármester úr kéréséhez, s számítunk a Nyírbogát – Kisléta - Máriapócs közötti útszakasz felújítására.

KÉPEK