Nyírbogát Nagyközség

SZÜRETI BÁL – SZÜRETI FELVONULÁS NYÍRBOGÁTON

2016. október havának 15. napján  Nyírbogát Nagyközség Önkormányzatának szervezésében kezdetét vette a  SZÜRETI FELVONULÁS.  A Községháza udvarán gyülekeztek a traktorosok, lovas fogatok, -  melynek feldíszítéséről  az általános iskola és az óvoda  gondoskodott, - majd elindult a szüreti menet településünk utcáin, látványos mazsorett bemutatóval, mulatós zene kíséretében. Feldíszített lovas fogatokkal, helyi lakosokkal, gyalog, sétálva búcsúztatták az őszt – a rend őreinek kíséretében.   A szüreti felvonulásra nagy lelkesedéssel készültek az óvodás és iskolás gyerekeink. A Mesekert Óvoda és a Vántus István Általános iskola mazsorett csoportjai ragyogó műsort adott elő,  mellyel megörvendeztették a felvonulást kísérő nézelődőket.  A szüreti felvonulás élén a kisbíró közhírré tette, hogy a felvonulás  traktoros vetélkedővel és ügyességi versenyekkel folytatódik a Községháza udvarán, ahol a felvonuló sereget bográcsban főtt  vadpörkölt, a gyerekeket tepertőkrémes szendvics és meleg tea várta a kemence mellett.

Az ügyességi versenyek traktoros akadályok leküzdésével kezdődtek. Ezt követően a bátor és erős vállalkozók kistraktort húzhattak. Nagy érdeklődés övezte a csizmahajító versenyt is. A szurkolók a gyönyörű napsütésben fáradhatatlanul buzdították a versenyzőket. Felejthetetlen emlék marad mindannyiunknak.

 A nap Nyírbogáton ezzel még nem ért véget, mert akik mulatni szeretnek, s a lábuk még bírta, azokat bálba invitálták.  A báltermet a Mesekert Óvoda, a Vántus István Általános Iskola  az Ifjúsági Ház dolgozói öltöztették csoda szépen az ősz színeibe, a konyha dolgozói az ízletes  vacsora elkészítéséről gondoskodtak, a  Polgármesteri Hivatal dolgozói pedig a tálalás körül serénykedtek. Önkormányzatunk második alkalommal rendezte meg a szüreti bált településünkön. A szüreti bált  Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó  polgármesterasszony nyitotta meg, majd Dr. Simon Miklós térségünk országgyűlési képviselője köszöntötte a népes vendégsereget.

 A szüret nem csak komoly munka, hanem régi népszokásunk és ünnepünk. Az édes szőlő, és az ebből készülő isteni nedű, a bor ünnepe. A szüret mindig is fontos ünnep volt számunkra, és szerencsére mindmáig megőrizte ezt az örömteli jellegét szerte az országban. Talán nincs egy másik nemzeti himnusz a világon a magyaron kívül, amely azért mond köszönetet Istennek, mert borral és bőséggel ellátta az országot. A szüreti mulatsághoz hozzátartozik az étel, ital, ének és tánc.  a Bálunkat jelenlétével megtisztelte még Dr. Nagy Ervin a Nyírbátori Foglalkoztatási Osztály osztályvezetője.  Az este színvonalát emelte a Nyírbogáti Mesekert Óvoda Micimackó csoportjának táncos műsora, a Vántus István Általános Iskola Mazsorett csoportjának látványos produkciója, valamint Bohács Brigitta és Éder Róbert előadása, akik a Nyírség Táncegyüttes nívódíjas táncosai. A mulatozás fénypontjaként intézményeink dolgozói fergeteges kán-kánnal szórakoztatták a bálozókat. Konferálta fel a bálon Száva Erika igazgató nő.

 A jó hangulatról Mocsár Zsolt és Olasz György gondoskodtak.

 Köszönet minden szorgos kéznek, akik munkájukkal, felajánlásukkal, támogatásukkal  hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez.

 

KÉPEK