Nyírbogát Nagyközség

A Polgárőr Egyesület bemutatása

NYÍRBOGÁTI POLGÁRŐRSÉG EGYESÜLET HÍREI

2017. ÉVBEN TÖRTÉNT ESEMÉNYEKRŐL:  

A polgárőrök anyagi juttatás nélkül, önzetlenül, pusztán lelkesedésből és a közösség iránti elkötelezettségből dolgoznak, szabadidejükben, társadalmi munkában. A lakosság számára biztonságot jelent, hogy a településen jelen vagyunk. Önkénteseink szívük-lelkük legjavát nyújtják Nyírbogáton a rend és biztonság fenntartásáért. Munkánkkal az idősebb és egyedülállók számára rendkívüli megnyugvást biztosítunk, példát mutatva a település lakosainak, hiszen láthatják mennyire megtisztelő szervezetünkhöz tartozni. Éppen ezért évente megrendezésre kerül a településünkön a Szüreti fesztivál, melynek keretében egy polgárőr találkozón a településünk lakói és vendégeink is betekintést nyerhetnek egyesületünk életébe, munkánkba. Jó példát mutatva az újabb generáció számára is. 

 Mint, ahogy korábban már beszámoltunk a lakosságnak 2017. július 06. napján a Nyírbogáti Polgárőr Egyesület tisztújítást tartott.

A jelenlévő polgárőr tagok nyílt szavazással elfogadták, hogy az Egyesület vezető tisztségviselői 2017. július 06. napjától 2022. július 06. napjáig, 5 éves időtartamra

Elnök: Jaczina Zsolt

Elnökségi tagok: Fekete Edina ( titkár )

                                                    Bereznyák Attila Péter ( gazdasági vezető ) lett.

 

A tagság létszáma:

A Nyírbogáti Polgárőrség Egyesület keretein belül jelenleg 30 fő teljesít aktívan szolgálatot, viszont a taglétszámunk 40 fő. Polgárőreink, az elmúlt évben 2184 órát szolgáltak a községben. Mindezek mellett látni kell azt is, hogy a sok-sok szolgálati órát viszonylag csekély létszám teljesítette.  Az Egyesület tagjai összesen 190 szolgálatot jelentettek legtöbbször éjjel, de a rendezvények alkalmával nappal is. Havi rendszerességgel megbeszéltük a feladatokat, értékeltük az elvégzett munkánkat.

 

Szakmai munkánk összefoglalója:

A Nyírbogáti Polgárőrség 2017. évben is Nyírbogát Nagyközség teljes közigazgatási területén teljesített járőrszolgálatot. Annak érdekében, hogy a munka célzottan, hatékonyan folyjon, a rendőrség és a polgárőrség vezetői többször tartottak szakmai egyeztetést, ahol meghatározták az aktuális feladatokat. Ezen túlmenően, rendkívüli helyzetekben külön egyeztetések is zajlanak, hogy a közös munka még hatékonyabb legyen. A rendőrséggel jó kapcsolatot ápol az egyesület, mindenben segítik egymás munkáját. A jó együttműködés eredményeként a rendőrség minden alkalommal elismerően nyilatkozik a végzett munkáról.

Közismert tény, hogy hazánkban az összes ismerté vált bűncselekmény között a vagyon elleni bűncselekmények száma a meghatározó. Emiatt elsősorban a vagyon elleni bűncselekmények számának növekedésével lehetett számolni. A közbiztonságért érzett felelősségünk arra kötelezett minket, hogy ezzel a tendenciával a Polgárőrség is felvegye a harcot.

Ennek figyelembe vételével a Polgárőrség Egyesület az alábbi feladatokat tűzte kis célul.

- Törekedünk a bűnmegelőzést szolgáló közterületi jelenlétünk növelésére. Eljutottunk olyan helyszínekre, ahol korábban ritkán vagy egyáltalán nem járőröztünk.

- A szolgálat megkezdésekor tájékoztatjuk a területileg illetékes rendőri ügyeletet.

- Biztosítjuk, hogy a közterületen észlelt illegális tevékenységekről mielőbb értesítést kapjanak az illetékesek.

- Megbízható adatokat adunk az elkövetőkről és azok járműveinek esetleges adatairól.

- Kiemelten kezeljük az idősek, egyedül élő emberek védelmét.

- Megkülönböztetett figyelmet fordítunk a posta és postások biztonságára.

- Különös figyelmet fordítunk a lakosság és közintézmények vagyontárgyaiknak biztonságára, lakás és üzlet betörések, a köztéri rongálások megelőzésére.

- Szolgálatunkat jól látható a polgárőrséghez való tartozást jelző mellényben látjuk el.

A szolgálatokról a szolgálatot teljesítő polgárőrök szolgálati eseménynaplót írnak és azt a vezetőnek leadják.

Másik fontos prioritásunk a közlekedésbiztonság elősegítése. Ezzel kapcsolatban elsősorban az iskola környékén dolgozik a polgárőrség iskolakezdés idején, a közlekedés biztonságának növelése érdekében.

Ezt a tevékenységet az iskola igazgatójának jelzései alapján végzik a polgárőrök.

Harmadik fontos feladatunk a közösségi rendezvények biztosítása, a közösségi életterek figyelemmel kísérése. A Nyírbogáti Polgárőrség is részt vett az önkormányzati ünnepségek és rendezvények biztosításában. A Mindenszentek és Halottak Napja kiemelt feladatot jelent a polgárőrök részére. Kiknek feladata a parkolók, a parkolókban álló gépkocsik, anyagi biztonságának felügyelete, a temetőben és azok környezetében tartózkodó állampolgárok személy- és vagyonbiztonságának megóvása, az esetlegesen ellenük tervezett jogsértő cselekmények megelőzése, megakadályozása, gyanúsan viselkedő személyek figyelemmel kisérése.

Továbbá a helyi foci mérkőzések alkalmával biztosítottuk a meccsek zavartalan lebonyolítását.

 

Egyesületünk pályázatokból, támogatásokból működik. Az Egyesület pénzügyi helyzete stabil lábakon áll.

Nagy öröm számunkra, hogy egy másik szolgálati gépjárművet kapott az Egyesületünk, így a polgárőreink egy fiatalabb, még megbízhatóbb állapotú gépjárművel teljesíthetnek szolgálatot.

 

A lakosság bizalommal fordulhat a polgárőrség tagjai, illetve vezetősége felé bármilyen problémával, ami a falu biztonságát és a lakosság védelmét érinti.

ITT SZERETNÉNK FELHÍVNI A FIGYELMET A JÓ IDŐRE VALÓ TEKINTETTEL, HOGY VIGYÁZZUNK A LAKÁSUNK BIZTONSÁGÁRA, NE HAGYJUNK NYÍTVA AJTÓT, ILLETVE  ABLAKOT, AHOL AZ ILLETÉKTELEN BE TUD JUTNI LAKÁSUNKBA.

 

 A következő bűnmegelőzési praktikákra hívja fel a figyelmet a rendőrség:

o    A betörés esélyének csökkentése céljából nézzünk körül az udvaron, kertben, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthatnak a betörőknek. A ház körül például ne maradjon kint létra vagy egyéb kerti bútor. Ezeket lehetőség szerint tároljuk bel térben, de mindenképpen zárható helyen.

o    Szereltessünk fel biztonsági világítást a kertben, mozgásérzékelő lámpákat, hiszen a legjobb bűnmegelőzési eszköz a jó megvilágítás. 

o    A garázs és a fészer ajtaját soha ne hagyjuk nyitva, különösen akkor ne, ha onnan egy belső ajtón át be lehet jutni a házba is.

o    Ne hagyjunk a lakásban nagy értékű készpénzt, ékszereket, hacsak nincs otthon széf, ahol biztonságban lehetnek értékeink.

o    Szereltessünk fel biztonsági zárat az ajtó belső tokjára illesztve (emelőkaros, hevederes). Egy ilyen biztonsági zár, csak saját kulccsal nyitható. Ha a betörő a zár kitörésével próbálkozna, az még belülről sem sikerülne neki. Ám ha a betörő az ablakon keresztül mégis bejutna a lakásba, az ajtón keresztül akkor sem tud semmit kivinni. 

o    Riasztó rendszer felszereltetéséről is érdemes elgondolkozni. Ezek a berendezések beszerezhetőek az olcsó változatoktól kezdve egészen a kifinomult rendszerekig.

o    Érdemes beszerezni néhány időzítő kapcsolót, amelyekkel szabályozható, melyik lámpa mikor kapcsolódjon be magától a távolléte alatt, azt a látszatot keltve, hogy vannak a lakásban. Ezt a célt szolgálja a tv szimulátor is, amely ideális segédeszköz egy ház vagy lakás lakottságának szimulálására. A készülékbe beépített elektronika véletlenszerű sorrendben be és kikapcsolja, ezáltal egy bekapcsolt TV készüléket szimulál. 

 

Figyeljünk fel az idegenekre is!

Ha idegen, gyanúsan viselkedő személyeket, autókat észlelünk környezetünkben feltétlen  jegyezzük fel a gépkocsi rendszámát, illetve a gyanús alak/alakok személyleírását. 

Forduljon hozzánk azonnal bizalommal! Vagy hívja a 112-es díjmentesen hívható segélyvonalat!

 

Figyelnünk kell az úton sokszor óvatlanul közlekedő gyerekekre is!

Kérünk mindenkit, hogy tartsuk be a kerékpárosokra vonatkozó kötelező szabályokat a büntetések elkerülése és a balesetek megelőzése érdekében.

 

Magyar KRESZ-nek megfelelő kerékpár tartozékok!

– Megbízható, könnyen kezelhető kormányberendezés.

– Két, egymástól függetlenül működő fékberendezés, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat.

– Egy első lámpa, amely fehér vagy kadmium sárga, folyamatos vagy villogó fényt biztosít és sötétben, tiszta időben legalább 150 méterről látszik. Megengedett a ruházaton is!

– Egy hátsó lámpa, amely piros, folyamatos vagy villogó fényt biztosít és sötétben, tiszta időben legalább 150 méterről észlelhető. Megengedett a ruházaton is!

– Egy piros színű hátsó fényvisszaverő prizma, amely nem lehet háromszögletű.

– Legalább az első keréken, legalább két borostyán sárga, kétoldalas küllőprizma vagy a gumi két oldalán lévő fényvisszaverő csík, illetve 2db fehér, küllőre pattintható fényvisszaverő cső.

– Hangjelző berendezés, ami csak csengő lehet. (duda, kürt, stb. kizárva!)

– Fényvisszaverő ruházat (lakott területen kívül, éjszaka vagy rossz látási viszonyok közt)

Életképek