Pályázat

Farsang az óvodában

2023. 03. 30.


Különösen várt esemény a gyermekek életében a farsangi időszak, melynek kezdete vízkereszt.

A gonoszűző, álarcos, alakoskodó szokások többnyire februárban a farsang végére, a „farsang farkára” összpontosultak. Magyarországon a legnevezetesebb alakoskodó szokás a mohácsi busójárás. A farsang eredetileg a tavasz elővarázslására és ünneplésére, az élet megújítására irányuló kultikus viselkedésnek volt az időszaka. Szinte az egész országban megtalálható szokás volt a télkihordás, téltemetés. Ennek keretében a fiatalok a telet jelképező bábot – sok tréfával, vidámsággal fűszerezve, elégették vagy vízbe dobták. A farsang a mókázásnak, a vidámságnak, a táncos mulatozásnak is helyet adó népszokás. Egy könnyedebb, felszabadultabb érzést biztosít, mely különösen vonzó tevékenységekre ad lehetőséget az óvodában. Ilyenkor a legizgalmasabb elfoglaltság, más ruhájába, „bőrébe” bújni, ami alól természetesen mi, óvodapedagógusok sem vagyunk kivételek, a gyermekek nagy örömére.

A néphagyományőrzés az óvodai nevelési programunk egyik kiemelt célja, amely áthatja a nevelésünk egészét és a gyermekek tevékenységeit. A farsang óvodánk egyik olyan ünnepe, amelyet a néphagyomány ápolás szellemében rendezünk, szervezünk. Óvodánkban évek óta nagy hagyománya van a farsangnak. A gyerekek minden évben nagyon várják ezt az időszakot. Az előkészületek, a farsangi bál, a kiszebáb égetése mind maradandó élményt jelent a kisgyermekek életében.
Ebben az évben első alkalommal hirdettük meg a szülő-gyermek közös táncot. Vállalkozó szellemű apukákat és anyukákat vontunk be a gyerekekkel közösen tervezett táncokba. A szülőkkel együtt táncházat rendeztünk, melynek keretében készültek fel apa-leánya és anya-fia tánc előadásra. Nagy izgalommal és lelkesedéssel vettek részt a szülők ebben a felkészülésben. Örömmel próbáltak együtt gyerekeikkel és a táncos szülők tábora próbáról próbára nőtt és lassan közösséggé kovácsolódott. Úgy látjuk és érezzük, hogy ilyen közös élmények szerzésére a jövőben is megteremtjük az alkalmat az óvoda és a család kapcsolatát erősítve ezzel. A fellépő szülők és gyerekek kellemes, megható élménnyel gazdagodtak a fellépés izgalmával együtt. A néző közönség soraiban ülők szintén maradandó élményt szereztek, a fellépőket tapssal jutalmazták.
Az egyéni jelmezes bemutatkozás után a dolgozói közösség farsangi tánca következett, a mulatságot a gyerekek legnagyobb örömére Romwalter Éva művésznő interaktív énekes előadása zárta.

Elmondhatjuk tehát, hogy nagy összefogás és lelkesedés jellemezte a farsangi előkészületeket és az ezzel járó munkát. Szerencsések vagyunk, hogy intézményünk dolgozói és a szülők összetartó közössége erőt és energiát nem kímélve vette ki részét a feladatokból. Köszönjük a szülőknek, dolgozóknak áldozatos munkájukat, a Nyírbogáti közösség megmutatta, hogy a gyermekek érdekében készek áldozatokat hozni. Példaértékű és szívet melengető a támogatás amelyet kaptunk az esemény megvalósításához és kapunk folyamatosan munkánk során a Nyírbogát Város Önkormányzatától. Köszönettel tartozunk térségünk országgyűlési képviselőjének Dr. Simon Miklósnak és Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó Polgármester Asszonynak önzetlen segítségükért, mellyel folyamatosan támogatják törekvéseinket és az intézményben zajló munkánkat. Elmondható tehát, hogy a Nyírbogáti Mesekert Óvoda-Bölcsőde közössége a néphagyományoknak megfelelően minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy hangos mulatságával elűzze a telet.