Pályázat
 
Cím

Polgármesteri hivatal

4361 Nyírbogát, Hunyadi út 7.

2024. május 19. | Ivó, Milán névnap

Időjárás
Akadálymentesített nézet E-mail Keresés

Egyházak

Római Katolikus

header kép
Nyírbogáton a legutóbbi népszámlálási adatok szerint 405 római katolikus volt. Az 1927-ben épült iskolakápolnát és tanítói lakást a hatvanas években jogtalanul államosították, még az 1948-5O-es törvényekre hivatkozva.

Legutóbb könyvtár működött a volt római katolikus iskolában. Az oltárfülke pedig el volt zárva és már nem nyitották ki, mint régen, vasárnaponként. A római katolikus közösség  Bertók József adminisztrátor idején visszaigényelte, szerencsére, nem adták el, így került sor megállapodás alapján a kárpótlási törvény szerint a visszaadásra 2002 szeptember 12-én. A kiürítés október elején volt. A gyors felújítás után november 24-én áldotta meg Bosák Nándor püspök a kistemplomot. Az ünnepségen a helyi egyházak képviseltették magukat és vendégek is voltak. Hetente és ünnepeken van Liturgia az 50 ülőhelyes kápolnában. Az Önkormányzatot az egyházi kárpótlási pénzből 23 millió forinttal kárpótolták.

A templom az Isteni Irgalmasság nevet viseli. Ennek a tanításnak hirdetője szent Faustyna lengyel szolgáló apáca volt. + 1938. X. 5-én, Krakkóban. Az üzenet csak halála után lett ismertté. A kápolna harangja 100 kilós, Krakkóban öntötték, neve Isteni Irgalmasság. 2008-ban áldotta meg Msgr. Pásztor Károly pápai prelátus. Faustyna nővér csontjából egy darabkát őriznek a kis szentélyben. Krakkóban az Isteni Irgalmasság Bazilikává tett templomát II. János Pál pápa áldotta meg 2002 augusztus 17-én. Ezt követően 3 hónap múlva pedig a nyírbogáti ugyanezt a nevet kapta. Az épületbe a fűtést gázkonvektorokkal lett megoldva, modern hőszigetelt nyilászárók cseréje, tetőfelújítás, külső és belső festések történtek meg az évek során. Megmaradt benne a régi nagy fakereszt a korpusszal és a régi oltár. A Prokop Péter  által festett 14 keresztúti kép 2011-ben átkerült a nyírbátori plébániára, melyet Pásztor prelátus úr ajándékozott. A jelenlegi vászonra festett keresztúti képek a balkányi templomban voltak, mi szívesen átvettük a vászonra festett, ismeretlen művész által készült képeket. A kápolna tetején huszártorony áll. Az épület a régi funkcióját dr. Simon Miklós akkori polgármester és Horváth János akkori nyírbátori plébános működése idején nyerte vissza.

 

Cím: 4361, Nyírbogát, Deák Ferenc utca 1.