Nyírbogát Nagyközség

Egyesített Szociális Intézmény

Az Egyesített Szociális Intézmény életéből:

 

 

Galéria

 

Óvodások lepték meg az időseket

 

Nőnapi meglepetés Nyírbogáton az Egyesített Szociális Intézményben

 

 

Elérhetőség:

Rákóczi u.9.

tel.: 286-001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Éltem, így érdemeltem én meg, hogy társul vegyenek a vének, kikben a haragvó remények jó bölcseséggé változának.

Dolgos derû és könnyü kellem szorongást eloszlató szellem serkent engem a semmi ellen ha szólok, sokan szólnak hozzám.

/József Attila: Töredékek.. részlet/

 Az Öregotthon munkájáról és az ott történtekről Marozsán Erika a megbízott vezető adott tájékoztatást: 

Jelenleg az intézmény 26 fővel működik, 15 női és 11 férfi lakója van. Térítési díjunk ebben az évben emelkedett: 41.800 ft-ot kell fizetni az itt lakóknak. Ezért az összegért a fenntartó amely a Nyírbogáti Község Önkormányzata, napi háromszori étkezést biztosít, ezen felül finanszírozza az idősek által szedett állandó gyógyszereket.

Az elmúlt évben látható változások történtek az Idősek Szállástbiztosító Intézetében. 2004-ben nagy horderejű felújításra lett szükség az épület első felében. Késő ősszel kezdődtek a munkálatok. 2005 januárjában vehettük birtokba a szakszerűen felújított lakószobákat, társalgót, fürdőszobát, WC-helyiségeket orvosi szobát. A modern műanyag nyílászárókra szép új függönyöket kaptunk.
Az idős emberek mindennapjai színesen telnek minden napot ökumenikus áhítattal kezdünk. Reggeli alkalmainkat katolikus énekkel nyitjuk. A református bibliaolvasó kalauz ajánlása szerint olvassák fel a lakók a napi igét. Saját szavaikkal imádkoznak néhányan. Közös imádságok után református zsoltárokkal, dicséretekkel zárunk. A délelőtti órákban foglalkozásokon vehetnek részt a lakók. Filmvetítés, felolvasás, közös éneklés, rajzolás, különböző alkalmakra dekorációk készítése, ének tanulása a témája ezeknek az alkalmaknak. Ebéd után csendes pihenő következik a házi rend szerint. Délután kötetlen programok következnek. Társasjátékokkal játszanak, kártyáznak, sakkoznak, rejtvényt fejtenek, beszélgetnek, vásárolni mennek vagy sétálni. Vacsora után tévét néznek vagy rádiót hallgatnak a lakók. Tisztálkodás után nyugovóra térnek. Minden gondozottnak és lakónak megünnepeljük a névnapját, valamint a születésnapját is. A tanult versekkel, énekekkel örvendeztetjük meg az ünnepeltet. A műsor után énekelünk és bizony még  táncra is perdülünk.
Minden hét szerdáján mozgásterapeuta látogat el otthonunkba. Ilyenkor szakszerű felügyelet mellett mozgathatják meg fájós, fáradt tagjaikat.
Az erősebb fizikumúak hosszabb sétára a kevésbé erősek rövidebb távra mennek a felügyeletével. Minden hónapban eljön közénk Csoma Zoltán Református lelkész, Terdik Mihály Paróchus, görög katolikus lelkész. Felekezeti hovatartozástól függetlenül vesznek részt ezeken az alkalmakon. Télen hó seprésből veszik ki részüket a lakóink. Tavasszal virágmagokat vetnek a nők a férfiak által megmunkált virágos kertbe. A virágládákba különféle növényeket ültetnek és ezzel az ablakokat díszítettük. Zöldségféléket is termeltek. Vetettek, gyomláltak, palántáztak öntöztek és kapáltak. A virágos kert öntözésében, udvar, utca, takarításában is nagy részt vállalnak. Az Idősek Napján a lakókat a kollektíva műsorral lepte meg. Három bográcsban készítettünk gulyást.