Nyírbogát Nagyközség

A Nyírbogáti Mesekert Egységes Óvoda Bölcsőde első negyedéve

Kedves Szülők, Tisztelt Nyírbogáti lakosok!

 Engedjék meg, hogy egy pár mondatban bemutatkozzam Önöknek. Nagy Márta vagyok, Nyírbátorban élek. Gyermekkorom óta mindig is óvónő szerettem volna lenni, ezért meg is tettem mindent. Elmondhatom, hogy a pályán már több mint 29 éve vagyok, s ez alatt az idő alatt arra törekedtem, hogy a csoportomba járó gyerekeknek a legtöbbet adhassak. Mindig is tenni akaró ember voltam, s kerestem az új lehetőségeket, innovációkat, amely  a gyermekek egészséges és boldog gyermekkorához hozzájárul. Ezért éltem a lehetőséggel, és megpályáztam a meghirdetett intézményvezetői állást. Nyomon követve a település gyors fejlődését, amely kimagasló, éreztem, hogy itt megvalósíthatom, mindazt, amit mindig is szerettem volna. Nagy köszönettel tartozom a kollégáimnak, akik többségében támogattak, a szülőknek, akik örömmel éltek az új lehetőségekkel, az önkormányzatnak, akik minden segítséget megadtak a fejlődésünkhöz, s nem utolsó sorban a gyerekeknek, akik szeretetükkel nap mint nap átsegítenek a nehézségeken.

Most pedig bemutatnám az eltelt időszak eseményeit, történéseit.

Ebben a nevelési évben is minden tettünket a gyermekek iránti elkötelezettség motiválta. Nem csak külsőségekben, hanem tartalmilag is próbáltuk a lehető legtöbbet nyújtani számukra, hogy az óvodában való tartózkodásuk ne csak fejlesztő, hanem örömteli is legyen. Továbbra is törekszünk a családokkal való szoros együttműködésre, a bensőséges kapcsolat kialakítására, megtartására.  Természetesen ebben az évben is a játék szerepe a legfontosabb, s az, hogy olyan nyugodt, de mindig inspiráló légkört teremtsünk a csoportokban, amely elősegíti a gyermeki személyiség egészséges fejlődését. Fontos továbbra is, hogy a nap folyamán a gyermekek és az óvodában dolgozók egyaránt jól érezzék magukat, s a munkánkkal a szülők meg legyenek elégedve.

Szeptember a beszoktatásról az újbóli egymásra találásról, valamint a kicsiknél az új környezettel való megismerkedésről szólt. Az első közös kirándulásunk az állatok világnapja alkalmából egy családi házhoz vezetett, ahol állatokat simogattunk.

 Október elején részt vettünk a szüreti felvonuláson, ahol gyerekeink kis műsorral kedveskedtek a község lakosainak. A gyerekek a lovas kocsizást is nagyon élvezték, s nótaszóval tértünk vissza az óvodába.

Este folytatódott a mulatság, s szüreti bál közönségét a mazsorett csoportunk szórakoztatta. Nagy sikert arattak, s a vendégek vastapssal kísérték végig a produkciót.

 Októberre sikerült beindítanunk heti rendszerességgel az úszást, ahova 20 gyermek jár. Nagy örömmel készülnek minden héten az úszásra, amely az egységes életmód kialakításának elengedhetetlen része. Nagy köszönettel tartozunk az Önkormányzatnak azért, hogy minden héten az önkormányzati kisbuszt térítésmentesen rendelkezésünkre bocsájtja, így a szülőket nem terheli az útiköltség.

A másik nagy köszönet „A Nyírbogáti Óvodásokért Alapítvány” kurátorainak szól, akik gyönyörű úszó felszereléssel lepték meg gyermekeinket.

A gyerekek nagy örömmel fogadták az egységes fürdőruhát, úszósapkát, törölközőt és hátizsákot!

 Az októberi hónapban kihasználtuk a természet által kínált lehetőséget, és projekthét keretében kóstolgattunk több féle zöldséget és gyümölcsöt.

 Az október 23.-ai ünnepségre kis műsorral készültünk, ahol az óvodásainkkal a verses műsor lezárásaként, közösen énekelve fejeztük be a megemlékezést.

 Novemberben következett a „Tök jó hét” amelyre gyűjtőmunkával készültünk. Meghirdettük a tökfaragó versenyt, amelyhez minden csoport csatlakozott. Viccesebbnél viccesebb „Tök” fejek készültek, amelyeket kiállítottunk. Nehéz dolga volt a zsűrinek, de szerencsére minden csoport nyert valamelyik kategóriában, így ajándékkal és oklevéllel gazdagodhattak a gyerekek.

 Természetesen ebben az évben is nagy hangsúlyt fektetünk a kulturális programok megszervezésére. Ismét bérletet váltottunk a Nyírbátori Kulturális Központ előadásaira, de idén a Nyíregyházi színházi előadásokat is látogatjuk. Igyekszünk tágítani gyermekeink látókörét és kihasználni a térségünk adta lehetőségeket. A gyerekek akkor ismerik és tanulják meg azokat a viselkedési normákat, formákat, amelyek a mindennapi életünk alapjai, ha élmény és tapasztalatszerző programokat szervezünk számukra.  Szórakozás közben tanulják meg azt, hogy hogyan is kell felöltözni egy színházba, az előadásokon hogyan illik viselkedni, s nem utolsó sorban, útközben megismertetjük a gyerekekkel a helyes közlekedési szabályokat.

A kicsikre is gondolva az óvodánkba meghívtunk több olyan programot is, amelyek nekik is örömet okoztak. Ilyen volt egy zenés táncos arcfestés, amely egy egész délelőttöt foglalt magába.

 Ismét meghallgathattuk ebben az évben is Orsit, aki gyermekműsorával hívta táncba óvodásainkat. Ezt a kicsik is nagyon élvezték, igaz még sokszor csak az óvó nénik öléből.

 Reméljük e kis összefoglalóm által, nemcsak a szülők, de a település lakói is kaptak egy kis életképet az óvodánk mindennapi életéről.

Igyekszünk a gyermekek óvodában tartózkodását továbbra is élmény dússá és boldogabbá tenni.

 

 Nyírbogát, 2015. december 1.