Nyírbogát Nagyközség

A magyar népmese napja

2005 óta Benedek Elek születésnapján a népmese napját is ünnepeljük. Iskolánk alsó tagozatában mi is szeretettel emlékeztünk erre a napra.

Előzetes feladatként meséket kellett elolvasniuk a gyerekeknek és illusztrációt készíteni hozzá, amellyel iskolánk auláját díszítettük.

Csoportokat alakítva Meseországba kalauzolták a lelkes pedagógusok a kíváncsi kisdiákokat. Csizmás Kandúr hétmérföldes csizmájában ügyességi feladatokat oldottak meg a tanulók.

A délután folyamán a postás levelet is hozott, melyből mesékre kellett ráismerniük. Tapintással tárgyakat kellett megnevezniük, majd kitalálni melyik mesében találkozhattak velük. Jancsi és Juliska bőrébe bújva a gonosz boszorkány a mézeskalács házikójának kerítését is megkóstolhatták. Nagy volt az izgalom, amikor mesejelenetet kellett kirakniuk puzzle formájában. A találós kérdések megfejtése meseszereplők nevének kitalálása volt.

Minden helyesen megoldott feladatért mesebeli tallér volt a jutalom. A hosszú kalandos út után varázsszőnyegen hazarepültünk, és kértük a gyerekeket, hogy az elkövetkező időben is olvassanak sok mesét, meséljenek minél többet, hogy jövőre, ugyanezen a napon ugyanilyen lelkesedéssel tudjunk a népmesékre emlékezni.

A délutáni foglalkozással párhuzamosan a könyvtárban nonstop meseolvasás – mesehallgatás történt, amiben a szülők aktív szerepet vállaltak.

Köszönjük szépen a munkájukat!

 

Mogyorósiné Lőrincz Mária

alsós munkaközösség vezető

KÉPEK