Pályázat
 
Cím

Polgármesteri hivatal

4361 Nyírbogát, Hunyadi út 7.

2024. április 20. | Konrád, Tivadar névnap

Időjárás
Akadálymentesített nézet E-mail Keresés

Jogos a gyász!

2023. 06. 06.


Trianoni megemlékezést tartottunk Nyírbogáton.

Jogos a gyász!

Június 4-e a Nemzeti Összetartozás napja. 103 évvel a trianoni békediktátum aláírása után, a magyarság bizonyította, hogy a legnehezebb időket is képes átvészelni, ha összefog.

A magyar történelem egyik legsötétebb napjára emlékeztünk, itt Nyírbogáton is.

A megemlékezésen Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó településünk polgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy: „Ma háborús időket élünk, számtalan veszély leselkedik a magyarságra határon innen és túl. A nemzeti összetartozás erejével most a békéért kell kiállnunk. Tegyünk együtt a magyarság békéjéért és biztonságáért, hiszen mi tudjuk: minden magyar felelős minden magyarért!”

Popovics Eszter a Vántus István Általános Iskola 5. osztályos diákja előadásában, Tordai Matyó Jertek haza című versét hallgathatták meg a jelenlévők. Szerencsi Imre református lelkész és Horváth János római katolikus plébános imát mondtak - ezen gyásznap alkalmából -  Hazánkért és az elszakított nemzetrészek magyarjaiért. Az emlékezés koszorúját Dr. Simon Miklós térségünk országgyűlési képviselője, Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó polgármester asszony, Dr. Trefán Szabolcs jegyző, a képviselő testület tagjai, az egyház és intézményvezetők helyezték el a Béke téri kopjafánál. A jelenlévők átvonultak a Városháza mögötti térre, ahol polgármester asszony meggyújtottaaz őrtüzet a lelkiismeretünk ébrentartására, emlékeztetőül a gyalázatos trianoni békediktátumra. Az emlékezők jelképesen kézen fogva körülölelték a kavicsból kirakott nagy Magyarország térkép határát. Ezalatt a Csík zenekar Összetartozás dala csendült fel, Hazám, hazám címmel, mely arról szól, hogy bár 1920 óta határok választják el egymástól a magyarságot Közép-Európában és a világban, mégis egyek vagyunk.

Azért kell emlékeznünk, hogy feloldjuk a fájdalmat, amit Trianon jelent, és egyúttal erősítsük a magyar nemzetrészek összetartozásának tudatát. 

Nyírbogát, 2023. június 5.

 

                                                                                  Gulyás Jánosné