Pályázat

Református templom

2021. 07. 05.


A nyírbogáti református templom műemlékvédelem alatt áll, legutóbb 1992-ben volt felújítva. A templom befogadóképessége csaknem 1000 fő. 

Bejárata a déli torony tengelyében, egyenes záródású, kőkváderes díszítésű kőkeretben. A tornyot a körbefutó főpárkány és két osztópárkány 4 szintre tagolja. Nyílásai lizénás keretezésű faltükrökben ülnek. A bejárat felett könyöklőpárkányos, félköríves, felette álló ovális, majd egy újabb könyöklőpárkányos, félköríves, szalagkeretes ablak nyílik. A tornyot fogazatos díszítésű háromszögű oromzat zárja le. E felett egyszerű bádog gúlasisak.

A hajó a toronyhoz íves falszakasszal és oromzattal csatlakozik. A keleti és nyugati falon 3-3 szegmensíves ablak nyílik, lizénás keretezésű faltükrökben, egyenes, illetve szegmensíves szemöldökpárkányok alatt. Az ívesen záródó hajó végfalán két szegmensíves ablak nyílik, egyenes szemöldökpárkányokkal. Nyeregtetejét fémlemezborítás fedi.

A Nyírbogáti református templom felújítása az elmúlt 11 évben több lépésben valósult meg. Az Európai Unió, Magyarország kormánya, a határon átívelő 'ROHU'-s program, és a Magyar Falu Program, valamint az Egyházközség saját forrásai, és a hívek hozzájárulása és odaadó munkája eredményeként. Kicserélték a nyílászárókat, szigetelték a homlokzatot, valamint felújították a belső tereket is. Megszépült és kibővült a gyülekezeti terem és az orgona  is felújításra került.

Cím: 4361, Nyírbogát, Béke tér 3. 

Telefon: 42/ 286-242