Pályázat
 
Cím

Polgármesteri hivatal

4361 Nyírbogát, Hunyadi út 7.

2024. április 20. | Konrád, Tivadar névnap

Időjárás
Akadálymentesített nézet E-mail Keresés

Október 6-ai megemlékezés

2023. 10. 11.


Nemzeti ünnepeinken és gyásznapjainkon kötelességünk felidézni mindazokat, akik országunkat formálták, előrevitték annak boldogulását.

Az aradi vértanúkra emlékeztünk október 6-án itt Nyírbogáton is a Béke téren, ahol emlékező beszédet mondott Baracsi Endre a Sz-Sz-B. vármegye közgyűlés alelnöke. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei a végsőkig kitartottak, hogy kivívják hazánk szabadságát, ám a jelentős túlerővel nem voltak képesek megbirkózni. Vérbe fojtották a magyar szabadságot, majd kivégezték a 13 honvéd tisztet és Batthyány Lajost, az első független felelős magyar kormány miniszterelnökét. A kivégzett mártírok hősi viselkedésükkel megmutatták, hogyan lehet emelt fővel, méltósággal meghalni. Az aradi tizenhármak arra ösztönöznek, soha ne feledjük, mennyi áldozatot hoztak azért, hogy a jövő generációi szabadon és méltóságban élhessenek.

Az ünnepi megemlékezésen imát mondtak a helyi egyházak vezetői, majd a település vezetői koszorút és mécseseket helyeztek el a hősök emlékének adózva. Tesszük mindezt azért, mert a jelenünket és a jövőnket is meghatározza ez az emlékezet.