Pályázat

Mindent megtesznek a védekezésért

2021. 05. 03.


Az időseket beoltották, hétvégén is dolgoznak, hogy minél gyorsabban haladjon az oltás. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns gyorsan terjed, nő a fertőzöttek száma.

Az elmúlt napokban sorra dőltek meg a negatív rekordok, de örvendetes, hogy a beoltottak száma már meghaladja az 1,3 milliót. Nyírbogáton is ütemesen immunizálják a lakosságot, kedden ötvenen kapták meg a koronavírus elleni vakcinát. 

Dr. Rizsák Ildikó polgármester - háziorvos lapunknak elmondta, februárbankezdték el az oltást, a szervezés rengeteg munkával jár, szombaton és vasárnap is dolgoztak. A keddi oltással a teljes 80 év feletti lakosság megkapta a vakcinát. - Eddig 2017 embert immunizáltunk, további 37-et az oltópontokra küldtünk, de az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói is megkapták a vakcinát - ismertette a háziorvos, hozzátéve: a praxis elég nagy, közel háromezer ember tartozik a körzethez. 

Dr. Rizsák Ildikótól azt is megtudtuk, folyamatosan növekszik a regisztráltak száma, ahogy telik az idő, egyre többen szeretnénk beoltatni magunkat, jelenleg is közel 200-an várnak a vakcinára. - A tapasztalataink azt mutatják, hogy nem minden regisztrált páciens szerepel a listánkon, ami nagy gondot jelent. Az emberek emiatt többször kerestek már minket, ekkor a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz irányítjuk őket, esetleg - amennyiben a kapacitásaink engedik - mi intézkedünk, hogy minden jogosult felkerülhessen az oltási listára. Kedden a kínai vakcinát kapták az idősek, és sokan fordultak hozzánk tájékoztatásért, mert aggódnak egyes oltóanyagok miatt. Kifejezetten veszélyesnek tartom, hogy a médiában és a közösségi oldalakon a hozzá nem értők elbizonytalanítják az embereket -  hívta fel a figyelmet a háziorvos, majd rávilágított: a laikusok virológusnak, oltásszakértőnek képzelik magukat, kritizálják az oltóanyagokat, ezzel elijesztik az embereket. 

Megbízható technológia -  azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kínai vakcina a hagyományos, több évtizede biztonságosan alkalmazott technológiával készül. A többi oltás is folyamatosan változik, nem ugyanazokat az anyagokat kapják a gyermekeink az ismert betegségek ellen, mint évtizedekkel ezelőtt, mégsem kételkedik a hatásukban senki, a koronavírus elleni vakcinákkal szemben azonban kialakult egy ellenérzés a közösségi oldalakon. Azt gondolom, nagyon káros ez a hozzáállás, és az álhírekkel, negatív kommentekkel gátolják a védekezést az ilyen emberek, de mi mindent megteszünk, hogy tájékoztassuk a pácienseinket amennyire a lehetőségeink és kapacitásaink engedik -  hangsúlyozta a tájékozódás fontosságát dr. Rizsák Ildikó, aki az aktív fertőzöttekről is mesélt. 

Teszt, maszk és védőoltás -  elmondta, Nyírbogáton is egyre több a beteg, ezért nagyon fontosak a koronavírus tesztek, mert csak így lehet kiszűrni a fertőzötteket és kiemelni őket a közösségből. A településen több, mint 50 fertőzöttről tudunk. A lakosságnak biztosítjuk a szűrést antigén alapú gyorsteszttel, amihez 2 ezer forintért juthatnak hozzá (ez kevesebb, mint a beszerzési ár), továbbá az önkormányzat minden lakosnak FFP2-es maszkot is adott -  tette hozzá a háziorvos, majd kiemelte a fertőzés megfékezésének három lehetséges módja van: a tesztelés, a maszkviselés és a védőoltás. 

Nyírbogáti látogatásunkkor az oltásra érkezőkkel is beszélgettünk. Budai József nagyon várta, hogy édesanyja megkaphassa a védőoltást. - Már elmúlt 85 éves, és amint megjött a regisztrációs levél, küldtük is vissza, hogy mihamarabb sorra kerüljön. Nem válogattunk az oltóanyagok között, hiszen az volt a legfontosabb, hogy védett legyen a koronavírussal szemben, mert sajnos több alapbetegsége is van: magas vérnyomás, cukorbetegség, sztrókot is kapott már több alkalommal, ezért fokozottan veszélyeztetett -  tudtuk meg Budai Józseftől. 

Kelemen Istvánné is nagyon fontosnak tartja, hogy beoltassa magát. - Nem válogattam a vakcinák között, elfogadom ami éppen a rendelkezésre áll, hiszen már 87 éves vagyok, és az idősebbeket súlyosabban érinti a koronavírus. Az influenza elleni oltást is mindig kérem, így nem is volt kérdés, hogy egy ilyen veszélyes betegséggel kapcsolatban hogyan döntök. A gyermekeim is hasonlóan gondolkodnak, amint lehet, ők is beoltatják magukat -  fejtette ki véleményét az idős hölgy. 

 

Forrás: Kelet-Magyarország